Skip links

Home / Specialisaties / Drugsdelicten

Drugsdelicten (misdrijven Opiumwet)

Bereiden, bewerken, verwerken, verkopen, afleveren, verstrekken, vervoeren of aanwezig hebben van harddrugs en softdrugs (cocaïne, heroïne, methadon, morfine, opium, hennep ed).

Softdrugs of harddrugs, beiden zijn strafbaar gesteld in de Opiumwet. Het bezit, vervoeren, verwerken, bewerken, verkopen, afleveren, verstrekken of het aanwezig hebben ervan is strafbaar. In de Opiumwet zijn een tweetal lijsten opgenomen. Lijst I vermeldt de harddrugs en op lijst II staan de softdrugs.

Het vervolgingsbeleid in Nederland richt zich voornamelijk op de productie en handel van drugs (zowel soft,- als harddrugs).

Voor wat betreft de straftoemeting is er een onderverdeling tussen soft- en harddrugs, maar ook in de handelingen. Zo moet u bij de in-en uitvoer van harddrugs rekenen op een gevangenisstraf die kan oplopen tot meer dan tweeënzeventig maanden. De hoogte van de gevangenisstraf is afhankelijk van de hoeveelheid uitgedrukt in gram. Indien u wordt verdachte van het dealen van harddrugs dient u rekening te houden met een gevangenisstraf tussen de 3 en 12 maanden. Als u wordt verdacht van het bereiden, bewerken, verwerken, verkopen, afleveren, verstrekken of vervoeren van harddrugs dient ook hier weer rekening te worden gehouden met de hoeveelheid (in gram). De op te leggen straffen beginnen met een taakstraf van dertig uur en kunnen oplopen tot gevangenisstraffen van meer dan vijftig tot tweeënzeventig maanden. Het meest voorkomende zal zijn het opzettelijk aanwezig hebben van harddrugs, kortgezegd: het bezit ervan. Ook hier wordt er gekeken naar de hoeveelheid die u aanwezig heeft. De straffen beginnen met een geldboete tot gevangenisstraffen bij grote hoeveelheden van meer dan achtenveertig maanden.

De strafmeting in geval van softdrugs zijn lager vergeleken met harddrugs. Het gaat in dit geval om het aantal hennepplanten die er zijn. In de regel vangen de straffen aan met geldboetes van duizend euro en kunnen oplopen tot een taakstraf van honderdenachtig uur met een deels voorwaardelijke gevangenisstraf. Ook hier geldt het meest voorkomende het aanwezig hebben van softdrugs. Ook hierbij wordt gekeken naar de hoeveelheid. Alles tot de dertig gram wordt enkel in beslag genomen. In de regel volgt geen strafvervolging hiervoor. Vanaf eenendertig gram volgen er geldboetes. Naarmate de hoeveelheid groter is kunnen ook hier gevangenisstraffen opgelegd worden tot twaalf maanden.

Bent u aangehouden of uitgenodigd voor een politieverhoor? Of bent u uitgenodigd voor een OM-hoorgesprek of gedagvaard voor een strafzitting? Neemt u contact op met ons kantoor.

Gespecialiseerd in strafrecht

20+ jaar ervaring

Persoonlijk contact

Snel schakelen

Resultaatgerichte en ervaren strafrechtadvocaat nodig?

Contact opnemen
Chat openen
1
Welkom bij De Rooij van Wijk Strafrechtadvocaten. Vragen? Stuur ons gerust een bericht via WhatsApp 👋